Group 1ProductadviseurSUMMER SALES:Ontvang 20% korting op geselecteerde artikelen.
Nederlands / néerlandaisFrans / françaisMijn AccountMijn bestellingenMijn gegevens
0
Mijn BABOR
Mijn BABORNIEUWTopsellerProductlijnenGezichtAmpullenHuidanalyseTreatmentBABORWERELDHighlights
ZONBESCHERMING OLÉ – VAKANTIE VOOR DE HUIDWelke lichtbeschermingsfactor heb ik nodig voor mijn huidtype? zomerLuisa15 mei 2020 Welke lichtbeschermingsfactor is de juiste voor mij en mijn huidtype? Hoe functioneert een lichtbeschermingsfactor? We geven antwoord op uw vragen en helderen mythen op over het juiste gebruik van zonnecrème & zonverzorging.

Daarom is zonnecrème zo belangrijk: bij de straling van zonlicht dat de huid kan beschadigen, wordt onderscheid gemaakt in uv-A- en uv-B-straling. Terwijl uv-A-straling het ontstaan van pigmentvlekken en rimpels bevordert, is uv-B-straling verantwoordelijk voor het verbranden door de zon. Daarom moet sterke zonnestraling worden vermeden en bij een langer verblijf in de zon moet de huid met een zonnecrème worden beschermd. De lichtbeschermingsfactor speelt hierbij een beslissende rol. 

Aanwijzing: niet alleen in de zomer maar ook bij het skiën in de winter is het raadzaam om een gezichtscrème met uv-bescherming te gebruiken.

Foto: Yared Assefa

Leonie von Hase met onze DOCTOR BABOR Protecting Balm SPF 50.

Hoe functioneert de lichtbeschermingsfactor?

De lichtbeschermingsfactor (LSF) die afgebeeld staat op de zonbeschermingsproducten, ook zonbeschermingsfactor, of in het Engels Sun Protection Factor (SPF) geeft aan hoe sterk het aandeel uv-B-licht wordt gefilterd. Zo kunt u uw zelfbeschermingstijd (hoe lang u zonder bescherming in de zon kunt zijn) door een SPF verlengen. 


Lichtbeschermingsfactor 50 – Hoe lang kan ik daarmee in de zon liggen?

Met een SPF 50 bijvoorbeeld vermenigvuldigt u uw zelfbeschermingstijd met het 50-voudige. Bedraagt uw zelfbeschermingstijd ongeveer 10 minuten, dan kunt u dankzij de zonbescherming nu theoretisch gezien ongeveer acht uur van de zon genieten. De prestatie van de zonbescherming van alle zonnecrèmes neemt echter af bijv. door afwrijven, zweet etc., en daarom moet u de berekende beschermingstijd niet geheel benutten. Door opnieuw in te smeren kunt u de beschermingstijd in stand houden, echter niet verlengen. En geen zorgen: u kunt ondanks de lichtbeschermingsfactor 50 ook bruin worden – u vermijdt zo echter het verbranden door de zon en een rode huid!

Aanwijzing: de zonnestraling is in verschillende gebieden anders. Zo is de uv-index in landen dichtbij de evenaar veel intensiever dan bijvoorbeeld in Midden-Europa. Kiest u bij sterkere uv-straling zeker ook voor een hogere lichtbeschermingsfactor. Bij volwassenen ligt de aanbevolen waarde minstens bij LSF 30. Bij kinderen is het raadzaam zelfs voor de hoogste lichtbeschermingsfactor LSF 50+ te gaan.


Lichtbeschermingsfactoren volgens EU-richtlijnen:

LSF 6-10 | licht 

LSF 15-25 | medium

LSF 30 & 50 | hoog

LSF 50+ | zeer hoog

 

Foto: Yared Assefa

Welke lichtbeschermingsfactor is de juiste voor mij en mijn huidtype?

Hoe lang en intensief we onze huid aan de zon kunnen blootstellen en hoeveel bescherming ons huidtype nodig heeft, hangt ook af van de huidtint. Dankzij  het melaninegehalte van de huid – een huideigen kleurstof – blijft deze een bepaalde periode op natuurlijke wijze beschermd tegen de negatieve uitwerkingen van de uv-straling. Zo kunt u aan de hand van uw huidtype uw persoonlijke zelfbeschermingstijd bepalen, dat wil zeggen hoe lang u onbeschermd in de zon kunt verblijven. In het algemeen moeten we daarop niet vertrouwen want: bij lichtere huidtinten is het bruinkleurige pigment melanine slechts in geringe hoeveelheid aanwezig, zodat de zelfbeschermingstijd overeenkomstig kort uitvalt. Bij donkere huidtypen duurt de natuurlijke zelfbeschermingstijd iets langer. Voor lichte huidtypen geldt dus: veel insmeren en met een hoge lichtbeschermingsfactor ervoor zorgen dat het verbranden door de zon geen kans krijgt!

 

Deze huidtypen hebben bij zon speciale aandacht nodig:

huidtype 1

het Keltische type (licht-rossig)

sehr helle Haut
zeer lichte huid
zomersproeten
lichte ogen
roodblond haar
wordt niet bruin
neigt erg naar verbranden

zelfbeschermingstijd: max. 10 minuten*

huidtype 2

het Scandinavische type (licht)

lichte huid
lichte ogen
licht haar
wordt langzaam bruin
vaak verbranden

zelfbeschermingstijd: max. 20 minuten*

huidtype 3

het gemengde type (medium)

medium-lichte huid
lichte of donkere ogen
bruinachtig haar
wordt langzaam bruin
soms verbranden

zelfbeschermingstijd: max. 30 minuten*

 

Deze huidtypen zijn minder gevoelig:

huidtype 4

mediterraan (bruinachtig)

bruinachtige en minder gevoelige huid
donkere ogen
donker haar
wordt snel en diep bruin
verbrandt zelden

zelfbeschermingstijd: max. 45 minuten*

huidtype 5

donker (bruin)

donkere, minder gevoelige huid
donkere ogen
zwart haar
verbrandt zelden

zelfbeschermingstijd: max. 60 minuten*

huidtype 6

zwart (donkerbruin)

zeer donkere en minder gevoelige huid
donkere ogen
zwart haar
verbrandt zeer zelden 

zelfbeschermingstijd: max. 90 minuten*

 

*Aanwijzing: de aangegeven tijden zijn richtlijnen die niet overeenkomen met de individuele zelfbeschermingstijd. Vertrouw niet blindelings op deze informatie.


3 mythen over zonverzorging

Huidverzorgingsprofessional Elena Helfenbein licht toe, wat er aan de hand is.

 

1. ALS IK ME NOG EEN KEER INSMEER, WORDT DE WERKTIJD VERLENGD! 

Onjuist! Opnieuw aanbrengen van de crème verlengt de bescherming helaas niet, maar kan de bescherming slechts – bijvoorbeeld na het zwemmen – in stand houden.


2. ZONNECRÈME WERKT METEEN!

Juist! De in de zonnecrème aanwezige uv-filtersubstanties beschermen de huid onmiddellijk na het aanbrengen. Ze absorberen, verspreiden of reflecteren het uv-licht. Maar: opdat men zich niet onbeschermd aan de zon blootstelt, is het belangrijk om het zonbeschermingsmiddel aan te brengen voordat men naar buiten gaat.


3. DE HUID VERGEET NIETS!

Juist! Onze huid heeft een goed geheugen: ze vergeet niet wanneer ze verbrand is door de zon. Elke keer wordt het risico op vroegtijdige huidveroudering en huidkanker verhoogd. Het geniepige hieraan: veel van deze beschadigingen zijn pas na jaren te herkennen.

 

Meer dan een crèmeachtig zonnescherm:

DOCTOR BABOR PROTECT CELLULAR biedt uitgebreide bescherming tegen door licht veroorzaakte huidveranderingen. Want: wie de huid op de juiste manier beschermt, smeert zich mooier.

 


Het juiste gebruik van zonnecrème:


20 minuten voor het zonnen insmeren

Smeert u zich 20 minuten voordat u de zon ingaat, in met een zonnecrème. Hoe langer uw verblijf in de zon is, des te hoger moet u de LSF kiezen. Voor de optimale bescherming is het raadzaam zich twee keer in te smeren.


Waterproof zonnecrème bij het zwemmen & sporten

Wanneer u gaat zwemmen of buiten wilt sporten, kies dan een waterproof zonbescherming met passende lichtbeschermingsfactor. Na het zwemmen of transpireren moet de lichtbeschermingsfactor zeker opnieuw worden aangebracht. Dit geldt ook voor de waterproof zonnecrème. 


Veel helpt veel!

Gebruik voldoende zonnecrème. Aangeraden wordt ca. drie eetlepels bij het insmeren van het gehele lichaam van een volwassene.


Gebruik een hoge lichtbeschermingsfactor

Gebruik een hoge lichtbeschermingsfactor – en daarvan liever te veel dan te weinig! uv-A- en uv-B-filters alsook een protect-complex ondersteunen het huideigen beschermingssysteem in de strijd tegen door de zon veroorzaakte uv- en celbeschadigingen. Tegelijkertijd beschermt het protect-complex tegen vroegtijdige door licht veroorzaakte huidveroudering en ondersteunt het regeneratieproces na het verbranden. Gebruik dus op sterk zonnige dagen beter een verzorgende zonnecrème LSF 50 of 30. Dan doet u gegarandeerd helemaal niets verkeerd en neemt u tegelijkertijd de stress van uw huid weg om blootgesteld te zijn aan de gevaarlijke uv-stralingen.


Zonbescherming onder de make-up aanbrengen

Wanneer u langer in de zon wilt verblijven, brengt u een zonnecrème met voldoende lichtbeschermingsfactor voor uw huidtype aan onder de make-up. Wilt u maar even naar buiten gaan, dan kunt u uw huid insmeren met een getinte dagcrème met lichtbeschermingsfactor 20.


Let vooral op gezicht, hals & decolleté

Gezicht, hals en decolleté behoren tot de gevoeligere plekken en hebben speciale aandacht nodig. Vooral een rijpere huid heeft in de zon nog meer vocht nodig. Speciale anti-aging werkstoffen in de gezichtscrème met LSF verzorgen en beschermen de huid.

 


BABOR zonverzorging:

In den WarenkorbDOCTOR BABORProtecting Balm SPF 50De luchtige Protecting Balm SPF 50 trekt snel in, zonder te plakken. € 39,90* / 50 ml 1000ml - € 798,00In den WarenkorbDOCTOR BABORMattifying Protector SPF 30360° bescherming tegen vroegtijdige, door uv-licht en milieu veroorzaakte... € 34,90* / 50 ml 1000ml - € 698,00
Luisa
LuisaIk begin mijn dag met een kop koffie in bed, zoekend naar de nieuwste trends op het gebied van beauty en lifestyle. Daarbij stel ik steeds dezelfde vragen: Waar zijn jullie vandaag in geïnteresseerd? Waar zijn jullie naar op zoek? Wat willen jullie over een product weten voordat jullie het kopen? Voor mijn informatieve artikel sta ik in nauw contact met onze experts van de afdeling Onderzoek & Ontwikkeling. Complexe onderwerpen in een eenvoudig, interessant en SEO-geoptimaliseerd jasje gieten – dat is een goede omschrijving van mijn baan als Content & UX Manager bij BABOR. Tijdens het hardlopen langs de Rijn zet ik mijn gedachtes op een rijtje, zodat ik met frisse energie een nieuw artikel kan schrijven! toon meer artikelen
Vergelijkbare artikelenCelluliteDit helpt tegen sinaasappelhuid!Cellulite
Algae Vitalizer: De powerformule uit de zeeAmpul van de maandAlgae Vitalizer: De powerformule uit de zee
Selfcare RoutineCleane beautyroutine voor een stralende teintSelfcare Routine
Empowerment ShootKrachtige foto’s voor krachtige vrouwenEmpowerment Shoot
After SunSTEP BY STEP NAAR EEN VERZORGDE HUID NA HET ZONNENAfter Sun
Begin nu met de chat
Nu een e-mail schrijven
Productzoeker starten