Group 1ProductadviseurNIEUW!THE CURE CREAM - VOOR DE BESTE VERSIE VAN JE HUIDOntvang ons ampullentriovoor een gehydrateerde en verstevigende huid.
Nederlands / néerlandaisFrans / françaisMijn AccountMijn bestellingenMijn gegevens
0
Mijn BABOR
Mijn BABORNIEUWTopsellerProductlijnenGezichtAmpullenHuidanalyseTreatmentBABORWERELDHighlights
Wat daadwerkelijk helpt tegen pigmentvlekken?Byebye hyperpigmentatie! huidproblemenJil16 januari 2024 We leggen uit wat hyperpigmentatie is, hoe het ontstaat, welke verschillende soorten er zijn en wat je ertegen kunt doen.

Zonnebaden is heerlijk, maar helaas word je niet altijd beloond met een vlekkeloze bruine huid. Overmatige zonnestralen kunnen niet alleen leiden tot rimpels maar ook donkere vlekken, ook wel hyperpigmentatie genoemd. Mettertijd worden die vlekken donkerder en talrijker. Resultaat: een ongelijkmatig huidbeeld, dat vaak als storend wordt gezien. 

Hoe ontstaan pigmentvlekken?

Pigmentvlekken ontstaan meestal op onbeschermde plekken die vaak aan de zon zijn blootgesteld, zoals voorhoofd, wangen, bovenlip, schouders, decolleté en handen. Daar wordt te veel melanine geproduceerd, wat leidt tot donkere verkleuring. Naast UV-straling kan ook de inname van hormonen verantwoordelijk zijn voor een verhoogde melanineproductie (hyperpigmentatie).

Verschillende soorten hyperpigmentatie

Hyperpigmentatie is een veelvoorkomend maar ook een complex onderwerp. Om de hardnekkige vlekken kwijt te raken, is het belangrijk om eerst na te gaan over welke soort verkleuring het eigenlijk gaat en wat de oorzaak ervan is. Er zijn verschillende soorten: 

zonnevlekken

Zonnevlekken worden veroorzaakt door overmatige melanineproductie, UV-stralen en milieu-invloeden of vervuiling. Het zijn meestal enkelvoudige, ronde vlekken die meestal verschijnen op delen van de huid die veel aan de zon zijn blootgesteld. Ze lijken erg op sproeten, maar zijn permanent aanwezig op de huid (erfelijk) en worden alleen versterkt door UV-straling omdat ze donkerder of roder worden en daardoor beter zichtbaar. Het pigment phaeomelanine, dat toeneemt in de zon, is hiervoor verantwoordelijk.

ouderdomsvlekken

Ouderdomsvlekken op het gezicht en de handen zijn kleine, lichtbruine tot zwarte verkleuringen die meestal kunnen verschijnen vanaf het 40e levensjaar - hoewel soms eerder. Ze zijn een vorm van pigmentvlekken.

melasma

Melasma, ook wel zwangerschapsmasker genoemd, wordt gekenmerkt door grotere vlekken die meestal op het voorhoofd en de wangen en rond de mond en neus verschijnen. Hormonale veranderingen zoals zwangerschap, de menopauze of het slikken van de anticonceptiepil in combinatie met UV-straling kunnen hier de oorzaak zijn. Hier ontstaan donker gepigmenteerde, meestal grotere vlekkengebieden.

post-inflammatoire hyperpigmentatie

Puistvlekken na acne zijn niet ongewoon en kunnen na genezing achterblijven als een donker of rood gepigmenteerd huidgebied. Hier is het belangrijk om geen toevlucht te nemen tot verschillende huismiddeltjes, maar dit geldt in principe voor alle vormen van pigmentatie op de huid. Samen met een professional zoals een dermatoloog en je persoonlijke cosmetische behandeling kunnen ontsierende vlekken in het gezicht op de best mogelijke manier worden behandeld en verminderd.

Wat kun je tegen hyperpigmentatie doen? 

Bij hyperpigmentatie is het altijd beter te voorkomen dan te genezen. De beste manier om hyperpigmentatie te voorkomen, is elke dag een zonnebrandolie met brede bescherming tegen de zon te gebruiken. Daarnaast bestaan er ook talrijke producten die bestaande vlekken langdurig kunnen reduceren en helderder maken. Hieronder raden we je een ochtend- en avondroutine aan om je pigmentvlekken te reduceren:

Ochtendroutine bij hyperpigmentatie

Stap 1: Reiniging

De Detox Lipo Cleanser opent de poriën en verwijdert diepgewortelde onzuiverheden.

Stap 2: Toner

De Rebalancing Liquid is een balansherstellend gezichtswater. Het reguleert, kalmeert en versterkt de huid. Het bereidt de huid optimaal voor op de verdere verzorging. 

Stap 3: Serum

Het Daily Bright Serum zorgt voor een stralende en heldere teint en verbetert de natuurlijke weerstand van de huid. 

Stap 4: Bescherming

De Age Spot Corrector maakt een onregelmatige huidskleur helderder, hydrateert de huid en beschermt haar tegen schadelijke UV-stralen en omgevingsfactoren. 

Avondroutine bij hyperpigmentatie

Stap 1: Reiniging 

Ook voor 's avonds raden we aan om verontreinigingen te verwijderen met de Detox Lipo Cleanser. Zo kan de huid de werkstoffen nadien beter absorberen. 

Stap 2: Masker 

Het Bright Effect Mask egaliseert de teint & verbetert het vochtgehalte. We raden aan het masker eenmaal per week te gebruiken. 

Stap 3: Serum

Het Comfort Vitamin C Serum egaliseert de teint & reduceert het aanzicht van pigment- en ouderdomsvlekken.

Stap 4: Verzorging

De Detox Vitamin Cream brengt de gestreste en vermoeide huid in balans & herstelt de vitale frisheid. 

In den WarenkorbDOCTOR BABORDetox Vitamin CreamAnti-pollutie & Vitalisering € 99,90* / 50 ml 1000ml - € 1 998,00
Expert Talk

Weet je wat PIH betekent? PIH is de afkorting voor post-inflammatoire hyperpigmentatie en verwijst naar de verkleuring van de huid als gevolg van een ontsteking. Vandaag legt onze BABOR-experte Lynn uit wat de oorzaken en remedies zijn voor post-inflammatoire hyperpigmentatie, zodat je je huid correct kunt verzorgen. Bekijk hier onze video!

Jil
JilAl enkele jaren duik ik in mijn persoonlijke blogs dieper de wereld van beauty in. Inmiddels vind ik het heerlijk om me dagelijks te laten inspireren door allerlei beautynieuws, zowel privé als zakelijk. Het liefste kijk ik op Instagram en Pinterest, voortdurend op zoek naar input die jullie net dat beetje MEER biedt. Jullie alledaagse leven door middel van beauty hacks net wat gemakkelijker en, zo mogelijk, nóg mooier maken – daar haal ik mijn voldoening uit. Dat is bij BABOR heel goed mogelijk in mijn functie als Content Manager. Naast het magazine schrijf ik ook voor de nieuwsbrief allerlei spannende artikelen. Meld je dus gauw aan, als je dat nog niet gedaan hebt. :) toon meer artikelen
Vergelijkbare artikelenDe SOS-tip voor een vette en olieachtige huidOnze augustus-ampulDe SOS-tip voor een vette en olieachtige huid
Ons geheim voor een gezonde huiddie van binnen naar buiten straaltOns geheim voor een gezonde huid
Luchtvervuiling: dit kunnen we voor onze huid doenANTI-POLLUTIONLuchtvervuiling: dit kunnen we voor onze huid doen
BODY POSITIVITYBodylotion + Cellulite ampullen = grote zelfliefdeBODY POSITIVITY
Mooi tijdens de nacht  – Waarom onze huid deze time-out nodig heeft!TIPS VOOR EEN EFFECTIEVE SCHOONHEIDSSLAAPMooi tijdens de nacht – Waarom onze huid deze time-out nodig heeft!
Nu een e-mail schrijven
Productzoeker starten