Zonnebaden is heerlijk, maar helaas word je niet altijd beloond met een vlekkeloze bruine huid. Overmatige zonnestralen kunnen niet alleen leiden tot rimpels maar ook donkere vlekken, ook wel hyperpigmentatie genoemd. Mettertijd worden die vlekken donkerder en talrijker. Resultaat: een ongelijkmatig huidbeeld, dat vaak als storend wordt gezien.
Pigmentvlekken ontstaan meestal op onbeschermde plekken die vaak aan de zon zijn blootgesteld, zoals voorhoofd, wangen, bovenlip, schouders, decolleté en handen. Daar wordt te veel melanine geproduceerd, wat leidt tot donkere verkleuring. Naast UV-straling kan ook de inname van hormonen verantwoordelijk zijn voor een verhoogde melanineproductie (hyperpigmentatie).
Hyperpigmentatie is een veelvoorkomend maar ook een complex onderwerp. Om de hardnekkige vlekken kwijt te raken, is het belangrijk om eerst na te gaan over welke soort verkleuring het eigenlijk gaat en wat de oorzaak ervan is. Er zijn verschillende soorten:
Zonnevlekken worden veroorzaakt door overmatige melanineproductie, UV-stralen en milieu-invloeden of vervuiling. Het zijn meestal enkelvoudige, ronde vlekken die meestal verschijnen op delen van de huid die veel aan de zon zijn blootgesteld. Ze lijken erg op sproeten, maar zijn permanent aanwezig op de huid (erfelijk) en worden alleen versterkt door UV-straling omdat ze donkerder of roder worden en daardoor beter zichtbaar. Het pigment phaeomelanine, dat toeneemt in de zon, is hiervoor verantwoordelijk.
Ouderdomsvlekken op het gezicht en de handen zijn kleine, lichtbruine tot zwarte verkleuringen die meestal kunnen verschijnen vanaf het 40e levensjaar - hoewel soms eerder. Ze zijn een vorm van pigmentvlekken.
Melasma, ook wel zwangerschapsmasker genoemd, wordt gekenmerkt door grotere vlekken die meestal op het voorhoofd en de wangen en rond de mond en neus verschijnen. Hormonale veranderingen zoals zwangerschap, de menopauze of het slikken van de anticonceptiepil in combinatie met UV-straling kunnen hier de oorzaak zijn. Hier ontstaan donker gepigmenteerde, meestal grotere vlekkengebieden.
Puistvlekken na acne zijn niet ongewoon en kunnen na genezing achterblijven als een donker of rood gepigmenteerd huidgebied. Hier is het belangrijk om geen toevlucht te nemen tot verschillende huismiddeltjes, maar dit geldt in principe voor alle vormen van pigmentatie op de huid. Samen met een professional zoals een dermatoloog en je persoonlijke cosmetische behandeling kunnen ontsierende vlekken in het gezicht op de best mogelijke manier worden behandeld en verminderd.
Bij hyperpigmentatie is het altijd beter te voorkomen dan te genezen. De beste manier om hyperpigmentatie te voorkomen, is elke dag een zonnebrandolie met brede bescherming tegen de zon te gebruiken. Daarnaast bestaan er ook talrijke producten die bestaande vlekken langdurig kunnen reduceren en helderder maken. Hieronder raden we je een ochtend- en avondroutine aan om je pigmentvlekken te reduceren:
Stap 1: Reiniging
De Detox Lipo Cleanser opent de poriën en verwijdert diepgewortelde onzuiverheden.
Stap 2: Toner
De Rebalancing Liquid is een balansherstellend gezichtswater. Het reguleert, kalmeert en versterkt de huid. Het bereidt de huid optimaal voor op de verdere verzorging.
Stap 3: Serum
Het Daily Bright Serum zorgt voor een stralende en heldere teint en verbetert de natuurlijke weerstand van de huid.
Stap 4: Bescherming
De Age Spot Corrector maakt een onregelmatige huidskleur helderder, hydrateert de huid en beschermt haar tegen schadelijke UV-stralen en omgevingsfactoren.
Stap 1: Reiniging
Ook voor 's avonds raden we aan om verontreinigingen te verwijderen met de Detox Lipo Cleanser. Zo kan de huid de werkstoffen nadien beter absorberen.
Stap 2: Masker
Het Bright Effect Mask egaliseert de teint & verbetert het vochtgehalte. We raden aan het masker eenmaal per week te gebruiken.
Stap 3: Serum
Het Comfort Vitamin C Serum egaliseert de teint & reduceert het aanzicht van pigment- en ouderdomsvlekken.
Stap 4: Verzorging
De Detox Vitamin Cream brengt de gestreste en vermoeide huid in balans & herstelt de vitale frisheid.
Weet je wat PIH betekent? PIH is de afkorting voor post-inflammatoire hyperpigmentatie en verwijst naar de verkleuring van de huid als gevolg van een ontsteking. Vandaag legt onze BABOR-experte Lynn uit wat de oorzaken en remedies zijn voor post-inflammatoire hyperpigmentatie, zodat je je huid correct kunt verzorgen. Bekijk hier onze video!