Group 1ProductadviseurNIEUW!THE CURE CREAM - VOOR DE BESTE VERSIE VAN JE HUIDOntvang ons ampullentriovoor een gehydrateerde en verstevigende huid.
Nederlands / néerlandaisFrans / françaisMijn AccountMijn bestellingenMijn gegevens
0
Mijn BABOR
Mijn BABORNIEUWTopsellerProductlijnenGezichtAmpullenHuidanalyseTreatmentBABORWERELDHighlights
Droge gezichtshuid & droge huidplekken op het lichaam: oorzaken en tips voor de juiste verzorgingDroge huid droge-huidLuisa21 november 2023 Zowel innerlijke als ook uiterlijke factoren kunnen de oorzaak voor een droge huid zijn. Welke oorzaken en wat te doen bij een droge huid? Ontdek het hier!

Droge huid is vaak dunner, het ontbreekt haar aan vocht en lipiden. De barrièrefunctie van de huid is verstoord, ruwe huid die in toenemende mate schilfert, kan het gevolg zijn. Vaak ontstaan er een gespannen gevoel, irritaties en roodkleuringen. Zeer droge huid die sterk geïrriteerd is, kan bovendien neigen naar jeuk en een gebarsten huid vertonen. 


Oorzaken voor een droge huid

Zowel innerlijke als ook uiterlijke factoren kunnen de oorzaak zijn voor een droge huid. Een droge huid kan aan de ene kant worden veroorzaakt door de genetische aanleg, aan de andere kant echter kunnen de verschillende seizoenen aanzienlijke invloed op het huidbeeld hebben.

Droge huid: uiterlijke factoren


Een droge huid in de winter

De overgang van natte kou buiten naar droge warmte binnen put de huid in de winter sterk uit, zodat we vooral geplaagd worden door een droge huid in het gezicht en door droge handen. Ook vernauwen de bloedvaten zich bij lage temperaturen, zodat de huid slechter doorbloed is en van minder voedingsstoffen wordt voorzien. Zodoende vermindert de natuurlijke beschermingsfunctie van de huid en wordt de huid droger. Wie al naar een droge huid neigt, kan in de winter te maken krijgen met een extreem droge huid. Koude kan overigens net zoals de zon „brandwonden“ op de huid veroorzaken!


Een droge huid in de zomer 

Wind en weer beïnvloeden onze huid. Zowel bij lage als bij zeer hoge temperaturen geeft onze huid meer vocht af. Door sterk transpireren bij hitte in de zomer verliest de huid extra vocht. Bovendien kan de zon de huid beschadigen, wanneer men haar niet voldoende beschermt. Daardoor wordt de natuurlijke huidbarrière verzwakt.  De huid verliest vet en vocht, ze wordt rood en strak. Zo kan een droge, jeukende huid of een droge, schilferige huid het gevolg zijn. Regelmatige zonnebrand kan de huid op lange termijn beschadigen en de kans op huidkanker verhogen. Op de juiste wijze gedoseerd heeft zonnelicht ook een positief effect op onze huid: het levert haar het belangrijke vitamine D.

Droge huid door verkeerde verzorging 

Een droge huid reageert gevoeliger op invloeden van buitenaf en heeft daarom bescherming nodig door een hydraterende verzorging. Ook bij de reiniging is het raadzaam erop te letten welk product wordt gebruikt.  Een milde Gezichtsreiniging is bij een droge huid bijzonder geschikt. Het gebruik van vetvrije reinigingsgels daarentegen is niet aan te raden omdat ze de huid extra kunnen uitdrogen. Omdat een droge huid vaak gevoeliger reageert, zou ze eerder minder vaak dan te vaak door peelings extra belast moeten worden.


Droge huid door contact met water 

Met schoon water reinigen we onze huid en bevrijden haar van afgestorven huidschilfertjes, vuil en andere belastende substanties. Door vaker in contact met water te komen, kan er vocht en vet aan de huid worden onttrokken, zodat de huid strak wordt.

 

Droge huid door textiel

Een schilferige huid en een jeukende, droge huid kunnen door het dragen van kleding ontstaan. De reden: de huid transpireert sneller en er komt minder lucht bij de huid. Bovendien kunnen ruwe stoffen de huid door wrijving irriteren. Chemische toevoegingen in het materiaal zelf of door het wassen veroorzaakt, kunnen een droge huid extra uitputten. Droge huid: innerlijke factoren


Droge huid door te geringe vochtopname 

Wie te weinig drinkt, ontneemt de huid haar vochtdepots, waardoor een droge huid nog meer aan vocht verliest. De huid is aangewezen op een regelmatige toevoer van vocht. Denk dus ook in stressvolle tijden aan drinken. En drink bij voorkeur al voordat het gevoel van dorst ontstaat. 


Droge huid door transpireren 

Wie veel transpireert, verliest op korte termijn zouten en vocht en dit heeft zijn weerspiegeling in de huid: ze is rood en gespannen. Door meer te drinken kunnen we het tekort van binnenuit herstellen. Hydraterende crèmes verminderen de droogte van buitenaf. Overigens: wie alcohol drinkt, transpireert vaak sterker. Ook daardoor kan de huid sneller uitdrogen. 


Droge huid door nicotine 

Roken beschadigt het organisme en de huid. De huid van rokers ziet er vaak grauw, bleek en droog uit. Ook rimpels kunnen door het roken vroegtijdig ontstaan. Nicotine is de schuldige. Deze valt het weefsel en de bloedvaten aan, zodat de doorbloeding negatief beïnvloed wordt. 


Droge huid door stress

Stress kan zich snel op onze huid aftekenen want hij gooit onze hormoonhuishouding door elkaar en kan daarmee ook de vochthuishouding negatief beïnvloeden. Bleekheid, een extreem droge huid en onzuiverheden kunnen het gevolg zijn van langdurige stress.  


Droge huid door hormonale veranderingen

Met name de geslachtshormonen beïnvloeden onze huid en vooral bij vrouwen kan de huid in de loop van het leven door hormonale veranderingen verschillende malen veranderen. In de puberteit is de huid bijvoorbeeld vetter en neigt naar onzuiverheden, terwijl ze zich bij gebruik van voorbehoedsmiddelen of tijdens de zwangerschap op natuurlijke manier kan normaliseren. Ook de overgangsjaren brengen vaak veranderingen voor de huid met zich mee, ze wordt duidelijk droger. Hierbij speelt vanzelfsprekend ook het natuurlijke verouderingsproces een rol. 


Droge huid op oudere leeftijd

Met het ouder worden daalt het vocht- en vetgehalte van de huid op natuurlijke wijze. Tegelijkertijd neemt de celactiviteit af, zodat de bovenste huidlaag zich langzamer vernieuwt. De huid wordt dunner. Vooral bij degenen bij wie al op jonge leeftijd sprake was van een droge huid, is de huid sowieso al dunner. De droge huid op oudere leeftijd neigt in dat geval sneller naar rimpels.

Wat te doen bij een droge huid?

Nu u de oorzaken voor een droge huid beter kent, kunt u op enkele dingen letten. Ook kunt u met de juiste huidverzorging een droge huid vooral bij de regeneratie ondersteunen en het vocht- en vetgehalte optimaliseren.


Droge huid in het gezicht

Zorg ervoor dat u de juiste verzorgingsproducten voor een droge huid in het gezicht gebruikt. Met een geschikte reiniging, gezichtscrème of de juiste oogverzorging voor een droge huid onder de ogen, kunt u een ruwe en droge huid voorkomen.


Droge, schilferige huid van de benen 

De huid van de benen bezit minder talgklieren dan andere lichaamsdelen en neigt daarom vooral naar droogheid. Bovendien kunnen nauw aansluitende stoffen of regelmatig scheren zorgen voor een extra uitdroging van de huid van de benen. Daarom moeten we de verzorging van onze benen niet verwaarlozen of zelfs helemaal vergeten. Een regelmatige lichaamspeeling helpt de huid van de benen zich te bevrijden van afgestorven huidschilfertjes en biedt een optimale voorbereiding om een bodylotion voor een droge huid te gebruiken. Ook droge ellenbogen kunt u op deze manier verzorgen waardoor ze heerlijk zacht worden.ONZE VERZORGINGSLIEVELINGEN VOOR EEN DROGE HUID:

Luisa
LuisaIk begin mijn dag met een kop koffie in bed, zoekend naar de nieuwste trends op het gebied van beauty en lifestyle. Daarbij stel ik steeds dezelfde vragen: Waar zijn jullie vandaag in geïnteresseerd? Waar zijn jullie naar op zoek? Wat willen jullie over een product weten voordat jullie het kopen? Voor mijn informatieve artikel sta ik in nauw contact met onze experts van de afdeling Onderzoek & Ontwikkeling. Complexe onderwerpen in een eenvoudig, interessant en SEO-geoptimaliseerd jasje gieten – dat is een goede omschrijving van mijn baan als Content & UX Manager bij BABOR. Tijdens het hardlopen langs de Rijn zet ik mijn gedachtes op een rijtje, zodat ik met frisse energie een nieuw artikel kan schrijven! toon meer artikelen
Vergelijkbare artikelenBye, bye matte & vermoeide mannenhuidOprichter Fabiano Da Ros verklapt zijn beauty-vondstenBye, bye matte & vermoeide mannenhuid
Zo mooi kan de dag zijn waarop het allemaal om de liefde draaitHOW TO PERFORM ON VALENTINESDAYZo mooi kan de dag zijn waarop het allemaal om de liefde draait
Professionele gezichtspeeling bij de schoonheidsspecialiste!Zo gaat de professional te werk in het BABOR instituutProfessionele gezichtspeeling bij de schoonheidsspecialiste!
BABOR store in de Ohhh de CologneOHHH HOE MOOI IS KEULEN!BABOR store in de Ohhh de Cologne
Zo belangrijk zijn rustfasen voor de huidDag en nacht actief: onze huid is echt krachtig!Zo belangrijk zijn rustfasen voor de huid
Nu een e-mail schrijven
Productzoeker starten