Group 1ProductadviseurNIEUW!THE CURE CREAM - VOOR DE BESTE VERSIE VAN JE HUIDOntvang ons ampullentriovoor een gehydrateerde en verstevigende huid.
Nederlands / néerlandaisFrans / françaisMijn AccountMijn bestellingenMijn gegevens
0
Mijn BABOR
Mijn BABORNIEUWTopsellerProductlijnenGezichtAmpullenHuidanalyseTreatmentBABORWERELDHighlights
Anti-agingwerkstof tegen rimpelsCollageen voor een gladdere huid anti-agingLuisa26 september 2023 Collageen geldt binnen de cosmetica als een anti-agingwerkstof die helpt bij het tegengaan van rimpels. Wij lichten toe wat collageen is en hoe collageen voor een gladdere huid kan zorgen.

Collageen geldt binnen de cosmetica als een anti-agingwerkstof die helpt bij het tegengaan van rimpels. Wij lichten toe wat collageen is en hoe collageen voor een gladdere huid kan zorgen. 


Wat is collageen en wat doet collageen in onze huid?

Collageen is een eiwit (ook wel proteïne). Het is de belangrijkste structurele proteïne van ons lichaam. De verzamelnaam collageen omvat een hele reeks eiwitten die het lichaam zelf aanmaakt. Wist je dit al? Proteïnen uit de collageengroep vormen samen circa 60% van het bindweefsel (de lederhuid) van onze huid. Het bindweefsel bevindt zich onder de opperhuid, het vult de huid van binnenuit op en geeft de huid haar volume, elasticiteit en stevigheid. Collageen komt in het lichaam uitsluitend voor in de vorm van collageenvezels. Dit raamwerk zorgt onder meer voor de stabilisatie van de huid, maar ook van de botten, het kraakbeen, de pezen en de tanden.


Bye Bye Collagen – Wat leidt tot de afbraak van collageen?

Alleen door de interactie tussen stevige collageenvezels en rekbare elastinevezels wordt onze huid soepel en stevig. Hoe meer vezels en strengen, des te strakker de huid. Door middel van natuurlijke huidregeneratieprocessen maakt ons lichaam voortdurend nieuw collageen aan.

Naarmate we ouder worden neemt de lichaamseigen productie van collageen en elastine echter steeds meer af. De natuurlijke opbouw van deze proteïnen kan de afbraak niet meer compenseren. Terwijl een jonge huid er nog fris en rimpelloos uitziet, wordt het bindweefsel vanaf een leeftijd van 30 jaar merkbaar zwakker. Daarnaast verliest de huid aan elasticiteit en verschijnen de eerste rimpels. Externe factoren kunnen dit natuurlijke verouderingsproces van de huid nog verder versnellen.


Externe factoren die tot de afbraak van collageen leiden:

  • Stress
  • Intensieve uv-straling
  • Een ongezonde levensstijl

Als je je jeugdige uiterlijk langer wilt behouden, dan moet je je huid zo weinig mogelijk aan stress blootstellen en haar vooral regelmatig verzorgen!


Werking collageencrème: Hoe gaat collageen rimpels tegen?

In de anti-agingcosmetica wordt collageen veel gebruikt. Met alleen een crème met collageen bereik je echter niet veel. Collagenen zijn zeer grote moleculen die niet tot de bovenste huidlaag kunnen doordringen en zelfs de onderste huidlagen niet bereiken – waar de collageen het hardst nodig is. Waarom we collageencrèmes desondanks toch aanbevelen? Hoewel collageen het bindweefsel niet direct van buitenaf kan opvullen, kan het wél helpen om vocht in de huid op te slaan. Dit beschermt de huid tegen uitdroging en houdt haar natuurlijke activiteit in stand. Bij regelmatig gebruik kan een collageencrème de huid dus gladder en zachter maken. Aanvullende anti-agingwerkstoffen in een collageengezichtscrème geven de huideigen collageenproductie een boost.


Deze ingrediënten stimuleren de huideigen collageenproductie:

Een goede collageencrème hoeft dus niet eens per se collageen te bevatten, maar voornamelijk werkstoffen die de huideigen collageenproductie bevorderen en het verlies van collageen vertragen.

Tripeptide (collageenpeptide)

Tripeptiden bestaan uit drie aminozuren en behoren tot de zogenaamde oligopeptiden. Bepaalde tripeptiden kunnen de vorming van collageen verbeteren en zo het bindweefsel van de huid versterken.

Bruinalgenextract

Binnen de huidverzorging staan algen bekend als alleskunners, omdat hun celstructuur op de structuur van menselijke cellen lijkt. Enkele bruinalgenextracten kunnen bijvoorbeeld de huideigen collageenproductie stimuleren, de huid hydrateren of een kalmerende uitwerking op de huid hebben.


Vitamine A (retinol)

Vitamine A bevordert de collageenproductie en versnelt de celvernieuwing van de huid.


Vitamin C

Vitamine C helpt de huid bij het aanmaken van collageen en beschermt de huid tegen door het milieu veroorzaakte huidveroudering.

 


COLLAGEENCRÈME & CO.


5 tips voor meer collageen!

Wil je naast een collageencrème je huid nog verder beschermen tegen vroegtijdige veroudering? Met de volgende 5 methodes voorkom je de afbraak van collageen en stimuleer je de lichaamseigen collageenproductie.

1. Fruitzuurpeeling

Chemische peelings, zoals een fruitzuurpeeling, verwijderen dode huidcellen van het huidoppervlak. Bovendien stimuleert een peeling de huidvernieuwing en ook de aanmaak van collageen. Onder meer kan een peeling rimpels verminderen en ouderdomsvlekken lichter maken.


2. Micro Needling

Nóg effectiever dan een peeling – bij een Micro Needling wordt de bovenste laag van de huid met fijne naaldjes behandeld. Een Micro Needling activeert huidfuncties zoals collageen-, elastine- en hyaluronzuurproductie op gerichte wijze, stimuleert de bloedsomloop en bevordert de natuurlijke huidregeneratie. 


3. Gezichtsmassage

Maak een gezichtsmassage een vast onderdeel van je verzorgingsroutine. Met de massage bevorder je de bloedsomloop, waardoor ook de collageenproductie in de huid gestimuleerd wordt.

Tip voor het aanbrengen van je collageengezichtscrème: Om rimpels te voorkomen, breng je je crème van binnen naar buiten en van onder naar boven aan en klop je deze zachtjes in.


4. Bescherming tegen de zon

Door je huid tegen de zon te beschermen, bescherm je haar in wezen ook tegen veroudering. Een crème met uv-bescherming bevat anti-oxidanten, beschermt je huid tegen vrije radicalen en dus ook tegen het verlies van collageen.


5. Collageen in de voeding 

Een collageendrink of ook collageen-drinkampullen zouden de huid strakker en gladder moeten maken. In de praktijk werkt dit echter niet zo eenvoudig als het klinkt! Door voedingssupplementen in te nemen, voorzie je je lichaam dan wel van belangrijke eiwitten, maar deze worden op zijn laatst in de maag en de darmen afgebroken tot aminozuren. Je bereikt hetzelfde effect door een evenwichtige en gezonde voeding, zonder dat je extra collageen hoeft te drinken. Hoe? Door het eten van voedingsmiddelen – die de aminozuren lysine en proline bevatten – voorzie je je lichaam van de belangrijkste collageenbouwstenen. Aminozuren zitten vooral in dierlijke voedingsmiddelen, maar ook in tarwekiemen. Bovendien kan vitamine C, wat bijvoorbeeld in broccoli, paprika of sinaasappelen zit, bijdragen aan het stimuleren van de collageenvorming.


VOEDINGSSUPPLEMENTEN

Luisa
LuisaIk begin mijn dag met een kop koffie in bed, zoekend naar de nieuwste trends op het gebied van beauty en lifestyle. Daarbij stel ik steeds dezelfde vragen: Waar zijn jullie vandaag in geïnteresseerd? Waar zijn jullie naar op zoek? Wat willen jullie over een product weten voordat jullie het kopen? Voor mijn informatieve artikel sta ik in nauw contact met onze experts van de afdeling Onderzoek & Ontwikkeling. Complexe onderwerpen in een eenvoudig, interessant en SEO-geoptimaliseerd jasje gieten – dat is een goede omschrijving van mijn baan als Content & UX Manager bij BABOR. Tijdens het hardlopen langs de Rijn zet ik mijn gedachtes op een rijtje, zodat ik met frisse energie een nieuw artikel kan schrijven! toon meer artikelen
Vergelijkbare artikelenWellness-vakantie in ZwitserlandWELKOM ONTSPANNING, HEILZAAM THERMAALWATER & BEAUTYWellness-vakantie in Zwitserland
Natural BeautyMAKE-UP TRENDKLEUREN LENTE/ZOMER 2023Natural Beauty
We gaan de strijd aan met fijnstof, smog & coOnze antipollutie-tipsWe gaan de strijd aan met fijnstof, smog & co
Wintertijd is treatmenttijd!Vind nu je perfecte BABOR TreatmentWintertijd is treatmenttijd!
Beauty BoosterHuidactivering met rozenkwartsBeauty Booster
Nu een e-mail schrijven
Productzoeker starten